Öppet hus visar välfärdsteknikens möjligheter

”Det hjælpsomme hjem” är en visningslägenhet i danska Odense, dit alla är välkomna för att testa hur välfärdsteknik kan underlätta livet för den som har en åldrande kropp eller ett sviktande minne. Och besökarna har många egna idéer om användningen.

– Jag blir ofta överraskad över hur uppfinningsrika många äldre är när de ser våra hjälpmedel, både de tekniska och de mer traditionella. Det är ganska vanligt att de direkt kan föreställa sig hur olika hjälpmedel kan se ut och fungera hemma i deras vardagsmiljö, säger Mette Elkjær Larsen, sjukgymnast och projektledare för ”Det hjælpsomme hjem”.

Odense kommun beskrivs ofta som en av de kommuner i Norden som ligger längst fram i införandet av välfärdsteknik inom vård- och omsorg. Med visningslägenheten ”Det hjælpsomme hjem” i våras tog kommunen ett nytt steg för att låta användarna själva få testa hur tekniska hjälpmedel fungerar i ett hem och på vilka sätt de olika hjälpmedlen kan underlätta ett självständigt liv.

Mette Elkjaer Larsen
Mette Elkjær Larsen

– Vår önskan med det hjälpsamma hemmet var att föra välfärdstekniken, men också enklare hjälpmedel, närmare medborgarna. Vi vill också hjälpa till med hela processen när någon av våra besökare behöver ny teknik, säger Mette Elkjær Larsen.

Visningslägenheten består av kök, vardagsrum, sovrum och bad. Den är möblerad som ett vanligt hem, men med det senaste i välfärdsteknik och andra hjälpmedel som kan underlätta för äldre med sviktande hälsa. I sovrummet finns till exempel hjälpmedel som gör det lättare att komma upp ur sängen, i badrummet finns en toalett med tvätt- och torkfunktion och i köket finns olika hjälpmedel både för att laga mat och äta den. Hit kan vem som helst komma utan att boka tid för att se vilka hjälpmedel som står till buds, men också för att prova dem och att få hjälp med att förstå hur de fungerar. Här ordnas också olika tematräffar och utställningar om välfärdsteknik.

Lägenheten är en del i vad som kallas ”Ind­gangen”, en verksamhet under Äldre- och Handikappförvaltningen i Odense. Namnet beskriver syftet – att fungera som en enkel ingång för medborgarna till vad kommunen erbjuder för hjälp. Här går det bra att komma spontant alla vardagar i veckan med den mångfald av frågor som åldrandet innebär. Special­utbildade rådgivare finns alltid på plats och svarar på de mest skilda saker. Det kan handla om allt från frågor kring  hjälp med städning, olika former av boenden, hjälpmedel, tandvård, färdtjänst, till hur det fungerar med matleveranser och tandvård. Rådgivarna hänvisar till rätt avdelning och kontaktperson. De kan också visa besökaren hur de själva kan gå till väga för att finna rätt eller hjälpa medborgaren med olika ansökningar.

Målet är också att skapa en enkel ingång till välfärdsteknik och visa vad tekniska lösningar kan bidra med, oavsett om behoven finns där eller ej.  Besöks­statistiken visar på ett stort intresse, både hos dem som är i behov av hjälpmedel, men också hos dem som vill förstå välfärdsteknik och se hur den kan hjälpa dem framöver. Ungefär en tredjedel av besökarna kommer av ren nyfikenhet, berättar Mette Elkjær Larsen. De vill se vad som finns och blir ofta positivt överraskade.

– I deras fall har lägenheten närmast en förebyggande funktion. Övriga två tredjedelar kommer för att de har fått allt svårare att klara

sig hemma och behöver mer hjälp. Vi ser också att det är viktigt att komma i kontakt med vilka hjälpmedel som finns så tidigt som möjligt och att det underlättar att klara ett självständigt liv.

Mette Elkjær Larsen konstaterar också att det inte bara är de stora, tekniskt komplicerade lösningarna som fascinerar. Bestick med tjocka handtag eller ett hjälpmedel som gör att ett rivjärn står stadigt kan vara lika intressanta som större tekniska uppfinningar.

Ambitionen är att alltid presentera det senaste och därför förnyas visningslägenheten ständigt. För att hänga med i det hon beskriver som en ”blixtsnabb utveckling” besöker Mette Elkjær Larsen konferenser och mässor. Hon har också hjälp av den avdelning i kommunen som utvecklar och testar välfärdsteknik. Ett annat stöd är vad som kallas ”Knuds hus”, som öppnades i Odense förra sommaren. Det är ett hus för lärande om välfärdsteknik och riktar sig till dem som arbetar inom Äldre- och Handikappförvaltningen. Dit kan medarbetare komma för att se, lära sig om och prova den senaste tekniken.  Förhoppningen är att de efter det lättare kan introducera tekniska lösningar hos äldre. Det blir något annat än att packa upp ett tekniskt hjälpmedel och börja läsa instruktionen

– Vi ser att det är viktigt, oavsett komplexitet, att vi är med och visar hur tekniken men också hur de andra hjälpmedlen fungerar, säger Mette Elkjær Larsen.

Exempel på välfärdsteknik i det hjälpsamma hemmet

I sovrummet finns hjälpmedel som gör det lättare att komma upp ur sängen.

I badrummet finns en toalett med tvätt- och torkfunktion.

I köket finns olika hjälpmedel både för att laga mat och äta den.

Bestick med tjocka handtag eller ett hjälpmedel som gör att ett rivjärn står stadigt kan vara lika intressanta som större tekniska uppfinningar.

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant