01
02
03

Chefspanelen

Ny! Du som är chef är ofta ensam med stora beslut och komplexa situa­tioner.  För att du ska kunna ta del av hur dina chefskollegor runt om i landet resonerar, lanserar vi i det här numret Tidningen ÄO:s chefspanel. Vårt mål är att panelen ska bidra till en öppen dialog om med- och motgångar.

I den här första panelen fokuserar vi på lockelsen i ledarrollen. För handen på hjärtat, hur ofta stannar du upp och påminner dig själv om vad som en gång fick dig att vilja bli chef? Vilka vägval har du gjort för att vässa din kompetens? Och när är du mest nöjd?

Två ledord syns tydligt i svaren: lust och glädje.  Så är det förstås inte varje dag, men det är ändå centrala byggstenar för det goda ledarskapet.

ULRIKA BECK-FRIIS
Chefredaktör

Vill du vara med i panelen? Mejla mig! ulrika.beck-friis@gothiafortbildning.se

Vad lockade dig att bli chef?

Lena Landstrom
Lena Landström. Verksamhetschef för område vård- och omsorgsboende i Kristianstads kommun. Chef i 11 år.

Mitt första chefskap var för en HR-enhet på sjukhus, med ansvar för personal- och chefsförsörjning samt stöd till chefer i samband med förändringsarbete. Jag erbjöds tjänsten och tackade ja för att jag ville bidra till att människor växer och utvecklas. I dag drivs jag av att stödja utvecklingen av en äldreomsorg med fokus på största möjliga livskvalitet för varje enskild äldre.

Rikard Stromqvist
Rikard Strömqvist. Enhetschef för Tibro demensorganisation. Chef i 14 år.

Jag började sommarjobba på ett sjukhem när jag var 16 och jag kommer ihåg att jag redan då tänkte tanken att bli ”föreståndare”. De tankarna har funnits med sedan dess. Det som lockade mig och fortfarande lockar mig är möjligheten att påverka och förbättra verksamheten. Tycker också att det är utvecklande att ta beslut och få stå för dem.

Lilian Bohlin
Lilian Bohlin. Äldreomsorgschef i Tjörns
kommun. Chef i 19 år.

Jag har arbetat i äldreomsorgen under många år och med olika befattningar. En stor faktor för mig har varit att jag tycker mycket om äldreomsorg och att det finns så mycket att göra för att skapa en bra verksamhet. Jag tycker om att se när individer utvecklas.

Jag ser hur möten på individuell nivå kräver profession och att vi som ledare ständigt måste arbeta med det. Glädjen i ledarskapet är att se när medarbetare växer, när organisationen blir bättre och effektivare, och att de vi är till för är nöjda.

Anette Isaksson
Anette Isaksson. Enhetschef i äldreomsorgen
i Emmaboda. Chef i 19 år.

Från början var det socialt arbete som lockade mig, men i en roll där jag hade möjlighet att kunna påverka och bidra i större utsträckning. Jag valde därför en utbildning som inkluderade både ledarskap och socialt arbete. När sedan våra roller delades upp i myndighetsutövning och verkställighet så var valet enkelt. Jag hade börjat utveckla mitt ledarskap och såg den största utmaningen i den delen.

Vilka chefsutbildningar har du gått?

Lena Landström:

Min kandidatexamen och yrkeserfarenhet inom HR och som konsult har utgjort en bra bas med kunskap och träning i såväl samtalsmetodik, samverkan, ekonomi, förändringsprocesser som arbetslagsutveckling. Jag är också utbildad handledare i UGL och i utveckling utifrån kärnkvaliteter, har en ettårig utbildning i förändringskunskap utifrån gestaltpsykologi samt kortare kurser i exempelvis coachande samtal och konflikthantering.

Rikard Strömqvist:

Jag är utbildad sjuksköterska, så jag har inte någon grundläggande chefsutbildning. Är diplomerad innovationsledare och har också gått ledarskapskurser internt.

Lilian Bohlin:

Jag har omsorgsprogrammet med mig från universitetet, har sedan läst vidare med nationella ledarskapsprogrammet för äldreomsorgen 30 p, läst vidare strategiskt ledarskap 15 p och förändringsarbete 15 p. Nu i höst börjar jag skiva min magisteruppsats i ledarskap. Jag har även gått UGL och tror att det är viktigt som ledare att lära om sig själv så att man bemöter andra på ett sunt och hållbart sätt.

Är du en trött ledare så bör du söka annat arbete. Vi måste vara förebilder och driva på utvecklingen så att verksamheten hela tiden håller hög kvalitet. Jag tycker om att läsa och håller mig aktiv och uppdaterad genom att kontinuerligt utbilda mig, tror att det är en viktig faktor inom äldreomsorgen att inte tappa takt och tröttna.

Anette Isaksson:

Min grundutbildning är social omsorg 180p. Under åren har jag sedan fått möjligheten att vara med på ett flertal ledarskapsutbildningar som arbetsgivaren stått för. Jag har också läst en handledarutbildning på 20p.

Vilka är dina tre största utmaningar?

Lena Landström:

Att stärka och vidareutveckla ett arbetssätt som fokuserar på den äldres livskvalitet, genom bland annat införande av genomförandeplaner utifrån IBIC.

Att stödja enhetscheferna i deras breda och komplexa uppdrag som chef för vård- och omsorgsboende, just nu genom att inrätta tjänster för administrativt stöd.

Att finna former för kompetensutveckling inom yrket för undersköterskor.

Rikard Strömqvist:

Personalförsörjning är en stor utmaning.

Budget i balans i kommunal socialtjänst är, och kommer också att vara en stor utmaning.

Den tredje utmaningen vi har är att möta framtidens behov inom äldreomsorgen. 

Lilian Bohlin:

Marknadsföra verksamheten och lyfta yrkesrollen inför framtiden.

Arbeta för en mogen och effektiv verksamhet som hela tiden möter individens olika behov och omvärldens förändring.

Att hela tiden använda skatteintäkterna på ett effektivt sätt.

Anette Isaksson:

Att hela tiden ha ett verksamhetsnära ledarskap oavsett alla andra arbetsuppgifter,

Att kunna bibehålla en fungerande organisation trots nya krav och utmaningar.

Att leda omsorgspersonalen i det sociala arbetet så att den enskilde upplever kvalitet och får en meningsfull vardag.

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant