2000-talets viktigaste fråga

Klass och kön. Så sammanfattar professor Marta Szebehely äldre­omsorgens villkor, både för personal och äldre. Oavsett politisk uppfattning är det lätt att ge henne rätt på den punkten. Inte bara för att hon är en erkänd auktoritet inom svensk och internationell forskning kring äldreomsorg, utan också för att rapport efter rapport bekräftar det hon säger.

Missa därför inte intervjun med Marta Szebehely. Tipsa också gärna dina lokala beslutsfattare om att läsa den, kanske kan det ge lite inspiration till val­rörelsen 2018.

För det är ingen djärv gissning att äldreomsorgen kommer högt på den politiska dagordningen nästa år. Förhoppningsvis hamnar även demensvården i strål­kastarljuset. Även om det just nu syns en viss inbromsning i demens hos de allra äldsta, pekar statistiken åt ett enda håll: Demens är en av 2000-talets mest angelägna frågor.

Därför har vi valt Demens i Norden som tema för det här numret.  På sidorna 16–18 kan du läsa om likheter, men kanske framför allt olikheter, mellan de nordiska länderna.

Vi har också läst remissvaren på utredningen om en nationell kvalitetsplan för äldreomsorgen som presenterades i våras av utredaren Susanne Rolfner Suvanto. En röd tråd syns i svaren: de tyngsta remissinstanserna vill inte ha någon legitimation för undersköterskor. Läs mer om detta här.

Sagoboksförfattaren HC Andersen lär ha sagt ”Att leva är inte tillräckligt. Solsken, frihet och en liten blomma måste man också ha.” Med tillägget ”ljud och färg behövs också” skulle sagofarbroderns ord också kunna användas om verksamheten Konstepidemin, där utbildade konstnärer hjälper äldre att aktivera hjärnan.

Och på tal om inspiration, där har forskaren Maria Edström ett viktigt budskap till medierna inför valåret 2018: Äldre är osynliga i mediernas värld. Läs hennes krönika.
 
Trevlig läsning!

Hör av er! Mejla synpunkter, tips och idéer. De berikar tidningen! ulrika.beck-friis@gothiafort-bildning.se

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant