Hallå där: Har det blivit vanligare med jordbegravning?

Dennis Jillvert som startat en begravningsbyrå på nätet, har det blivit vanligare med jordbegravning?

Dennis Jillvert
Dennis Jillvert

– Förr var det vanligare med jordbegravningar och vi kan se att det är vanligare på mindre orter än större. Merparten, 78 procent av alla avlidna i Sverige, blir kremerade enligt Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund.

Vilket sätt att begravas är vanligast?

– Att spridas i minneslund eller sänkas i en urngrav är det vanligaste, men det varierar var i i landet begravningen sker samt vilket trossamfund man tillhör. Allra vanligast, 90 procent, är begravningar enligt kyrkans ordning. De borgerliga begravningarna är uppe i cirka 10 procent.

Är det många som vill ha en mer personlig begravning än den traditionella?

–Allt fler lägger pengar på att få begravningen och minnesstunden mer personlig. Vi har anordnat många personliga borgerliga begravningar, oftast med mycket musik och med en inramning som visar vem den avlidne var. Det kan vara havstema, en kista som är målad av en konstnär eller fotbollstema, det är helt upp till den som beställer begravningen. Minnesstunden efter ceremonin är också ett tillfälle där det finns utrymme för att vara mer personlig med musik, sång och dans. En gång byggde vi om en minnesstundslokal till en brittisk pub, som den avlidne önskat.

Finns det några andra trender?

– Kunderna har börjat ställa högre krav på begravningsbyrån och jämför de olika alternativen för att hitta det alternativ som passar bäst. Tack vare digitaliseringen i begravningsbranschen är beställarna av begravningar även mer pålästa. Yngre personer tenderar att ha mer personliga begravningar. 

I år kom en ny regel om att en person ska bli begravd inom fyra veckor, har det förändrat ditt jobb? 

– Självklart kan det bli knappt om tid i vissa situationer. När det är många anhöriga från olika delar av Sverige eller världen kan det vara en utmaning att hitta en tid som passar alla. Vi ser alltid till att boka ceremonilokal snarast möjligt för att uppfylla våra kunders önskan.

Allt fler människor från olika kulturer bor i Sverige, hur påverkar det begravningarna?

– Vi ordnar begravningar för alla kulturer och religioner enligt varje trossamfunds ordning. De allra flesta trossamfund har en församling eller en lokal i Sverige där ceremonin kan ske. Många blandar olika element från både Svenska kyrkans ordning och från det trossamfund som de tillhör. Oavsett vilket trossamfund man tillhör kan man låna en lokal för begravning kostnadsfritt om man är folkbokförd i Sverige. 

Hur kan dessa begravningar skilja sig från de traditionella borgerliga och kristna? 

– Något som kan skilja är huruvida en kremering sker eller inte. Även begravningsordningen skiljer sig i många fall. I andra trossamfund som för muslimer till exempel, ska begravningen ske väldigt fort. Skatteverket brukar vara väldigt hjälpsamma med att skynda på dokumentation för att allt ska kunna skötas snabbt.

Tidsgräns för kremering och gravsättning
  • Stoftet efter en avliden ska kremeras eller gravsättas inom en månad efter dödsfallet. 
  • Skatteverket kan ge anstånd med kremering eller gravsättning, om det finns särskilda skäl för det. 
  • Om stoftet inte har kremerats eller gravsatts inom föreskriven tid, ska Skatteverket undersöka anledningen till dröjsmålet och, om det behövs, underrätta den kommun som avses. 

 

Dennis Jillvert
  • Yrke: Begravningsentreprenör och
  • vd för Funera, som är en begravningsbyrå på nätet.
  • Drömpersonalen: Personal inom vården är perfekta begravningsentreprenörer. Vårdpersonal brinner för att ta hand om människor och det är precis det vi behöver.

Ann-Cathrine Johnsson

Ann-Cathrine Johnsson

Journalist och redaktör för Grundskoletidningen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant