Bara en av fem kvar på jobbet efter 65

Bara var femte undersköterska och sjuksköterska fortsätter arbeta efter att de fyllt 65 år. De tillhör också de yrkesgrupper som i stor utsträckning lämnar arbetsmarknaden före pension.

– Ur den enskildes synpunkt är det väldigt kostsamt att inte orka fortsätta jobba fast man kanske vill, säger Roland Kadefors, professor vid institutionen för sociologi och arbetsvetenskap, Göteborgs universitet.

En ny studie som han presenterade tidigare i år visar att det skiljer stort mellan olika yrkesgrupper i hur länge de orkar arbeta. Av undersköterskorna i Västra Götalandsregionen fortsätter 19 procent efter 65, bland sjuksköterskorna är andelen 18 procent.

Det kan jämföras med läkare där 53 procent fortsätter jobba.

– I kvinnodominerade yrken ser vi att utträdet från arbetsmarknaden kommer förhållandevis tidigt. Med tanke på att man antingen går i sjukpension, vilket är väldigt svårt nuförtiden, eller tar förtida ålderspension blir det en sänkt livsvarig pension, säger Roland Kadefors.

 

Ett annat mått som visar ohälsans och den tunga arbetsbelastningens konsekvenser är antalet förlorade år före 65 års ålder. Roland Kadefors undersökning visar att undersköterskor förlorar 1,4 år och sjuksköterskor 0,8 år. Högre akademikeryrken ligger i stort på noll, det vill säga de förlorar inga år alls.

– Även en så pass liten skillnad betyder ganska mycket ekonomiskt för dem som måste lämna yrkeslivet tidigare.

Undersökningen är en fortsättning av en studie Roland Kadefors och en grupp forskare gjorde 2006. Uppföljningen visar att i så gott som alla yrken arbetar man i dag längre än man gjorde för tio år sedan. Samtidigt finns en tydlig socio­ekonomisk skillnad mellan dem som klassificeras som arbetare och dem som klassificeras som tjänstemän.

– I alla arbetaryrken slutar man jobba tidigare än i tjänstemannayrken. Det såg vi redan 2006 men nu har det blivit ännu tydligare.

Skillnaden mellan kvinnor och män har minskat. Kvinnor jobbar i stort sett lika länge som män och förlorar på det sättet inte fler år än män. Men kvinnor jobbar i högre grad deltid.

– Det kan vara en drivkraft att jobba längre, då deltid är väldigt negativt att ha med sig när man börjar räkna på hur pensionen ser ut.

Roland Kadefors och hans forskar­kolleger har också tittat på antalet sjukfall per tusen anställda. Här ligger både undersköterskor och sjuksköterskor bland de högsta. Enligt Försäkringskassans statistik är sjuksiffran för sjuksköterskor 135 per tusen anställd.

– I jämförelse med många andra yrkes­grupper är det ett väldigt högt värde, säger Roland Kadefors.

Läs fler

Torbjörn Tenfält

Torbjörn Tenfält

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant