01
02
03
04
05
06

Boenden som lockar

Ett gott boende handlar inte bara om form och design utan lika mycket om inriktning. Nischade boenden kan också vara en väg att locka personal. Men var finns verksamheterna som spelar i skön harmoni med utvecklingen i samhället? Vi har tittat i kristallkulan och hittat några tydliga trender.

Hightech

Rätt använd kan tekniken ge mer utrymme för mänskliga möten, menade Framtidsinstitutets biträdande vd Anders Ekholm i en intervju för tidningen i våras (2/2015). Kanske är det nyöppnade äldreboendet i Humanas regi, som vi berättar om i detta nummer, ett aktuellt exempel på vad detta skulle kunna innebära. Här genomsyrar välfärdsteknologin verksamheten på ett sätt som maxar värdegrunden. Och när boendet öppnade var ansökningarna rekordmånga både hos undersköterskor och sjuksköterskor.

Bildskärm på äldreboende
Foto: Lars Rindeskog

 

Livsstilsboende

Glöm bingo och skillingtryck. När 30- och 40-talister flyttar in vill de fortsätta med sina intressen. Ett exempel är omsorgsföretaget Attendo som har tre typer av livsstilsboenden: Kultur & Nöje, Sport & Spa och Utevistelse & Trädgård. Tanken med konceptboendena är att äldre ska få behålla sin livsstil så länge som möjligt. Catarina Dunghed (se intervju nedan) märkte att dessa boenden attraherade betydligt fler undersköterskor än de kommunala.

Bo med likasinnade

När antalet utrikesfödda blir större i samhället ökar intresset för att de sista åren bo med andra med samma ursprung och där personalen talar

HBTQ-boende
Foto: Mikael M Johansson

barndomens språk. Det persiskt inriktade äldreboendet Persikan och Judiska hemmet, båda i Stockholm, är två sådana exempel.

Regnbågen, Europas första HBTQ-boende, finns på Gärdet i Stockholm. Seniorboendet har fått massor av medieuppmärksamhet och hovet närvarade på invigningen.

Vi gissar att det i framtiden blir än fler liknande boende.

Mellanformer och mötesplatser

Klyftan mellan dem som får plats på äldreboende och dem som stannar kvar i ordinärt boende ökar och då växer behovet av alternativ. Trygghetsbostäder med statligt stöd blir allt vanligare i Sverige och Island. Antalet seniorbostäder i Sverige har ökat från 11 000 till 35 000 på 15 år.

Rapporten Så bor 80 + i Norden från Nordens Välfärdscenter visar att de nordiska ländernas utmaningar har en liknande struktur. Enligt dessa forskare är mötesplatser, tillgänglighet, småskalighet, integration och delaktighet framtidens ledord.

 

Träna mera

Forskning visar att styrketräning minskar fallolyckorna, bibehåller rörligheten och motverkar demens. Inget kan vara mer fel än att sluta träna som äldre. Tvärtom visar forskning att styrketräning minskar fallolyckor, upprätthåller rörligheten och fördröjer insjuknandet i demens. Däremot behöver äldre mer individanpassad träning än yngre, vilket talar för nischade gym. Sådana finns också flera håll i landet. Ett av dem är Sjötäppans seniorboende i Nacka, balans- och styrketräning leds av sjukgymnast och arbetsterapeut.

Äldre som tränar
Foto: Marcus Gustafsson

 

Bubblare: Får hunden följa med till boendet?

Äkta kaniner och konstgjorda katter är på frammarsch, men hundarna får tills vidare vänta utanför. På grund av allergier och regleringar kring såväl djurskydd som arbetsmiljö anser Socialstyrelsen i sin vägledning att det är ”olämpligt att hundar vistas okontrollerat i en vård- eller omsorgsverksamhet”.

Hundar
Foto: Istockphoto

Den ofrivilliga trenden

Kvarboendeprincipen fastställdes 1957 och den trend som startades då pågår fortfarande – på gott och ont. Allt äldre och skörare bor kvar hemma och ensamheten bland äldre växer. Samtidigt visar forskning att vi vill bo kvar hemma så långt det är möjligt. Hur ska den ekvationen lösas?

DISKUSSIONSVERKTYG: Vinnande miljö

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant