01
02

Svårt nyrekrytera till Sveriges vanligaste yrke

62 procent av landets kommuner har svårt att få tag på personal till äldreomsorgen och det har blivit allt svårare, visar en kommande rapport från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting. Under närmaste tioårsperiod kommer det dessutom att behöva rekryteras 130 000 nya undersköterskor och vårdbiträden. Problemet är att utbildningarna till undersköterskor inte lockar tillräckligt många.  I dag går cirka 3 000 på gymnasieskolans undersköterskeprogram, men alla platser är långt från fyllda. Många utbildas också genom vuxenutbildning, men sammantaget täcker inte dagens utbildningar det beräknade behovet av 10 000 nya undersköterskor per år.

Var femte äldre inte uppkopplad

Var femte person mellan 65 och 85 år står helt utan digital teknik. Det innebär att en ganska stor grupp i samhället riskerar att ha svårigheter med att klara enklare saker som att ta reda på ett telefonnummer eller hitta rätt tidtabell för bussen. Forskarna bakom studien, som redovisas i tidningen Äldre i centrum, varnar också för att mörkertalet kan vara stort, eftersom personer utan teknik ogärna svarar på enkätundersökningar.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant