Ann Fagerberg Embretsén om att vardagens hjältar är utan trikåer

Vardagens hjältar är utan trikåer

 

Ali är sju år och tycker att pappa är en riktig hjälte. Han följer med sin pappa till jobbet på ett äldreboende under en dag. Där får han hjälpa till med morgonrutinerna, baka och umgås med de boende.

Ali är huvudpersonen i min barnbok Ali och Blåklockans hjältar, som jag skrev därför att jag saknade barnböcker om äldreomsorgen. Med boken vill jag ge barn insyn i hur livet kan se ut när man blir gammal och visa en annan sorts hjältar. När man hör ordet hjälte tänker många på superhjältar med stora muskler som ska rädda världen från ondska. Jag tänker i stället på alla som arbetar i människo­vårdande yrken, arbetet inom äldreomsorgen är ett sådant. Varje dag arbetar människor för att göra äldre människors liv så bra och värdigt som möjligt. Jag hoppas att min bok ska öppna för samtal om vardagens hjältar och vikten av att hjälpa andra människor.

”När man hör ordet hjälte tänker många på superhjältar med stora muskler, som ska rädda världen från ondska. Jag tänker i stället på alla som arbetar i människovårdande yrken.”

Mediebilden av mina hjältar är att de inte hinner med sina arbetsuppgifter, att de lämnar vården eftersom arbetsvillkoren är för dåliga. Under­sköterskor beskriver stressiga arbetsdagar med för många vårdtagare och för lite tid. Äldres många gånger utsatta situation och stora ensamhet beskrivs också. Undersköterskor berättar om hur de vill stanna och umgås med de äldre, men att tiden inte finns. Ali och Blåklockans hjältar är en barnbok och därför är fokus på det positiva, det som fungerar. En vuxen läsare sa efter att ha läst boken: ”Om Blåklockan fanns på riktigt så skulle jag vilja arbeta där.”

Jag tror på att lyfta de goda exemplen. De goda exemplen behövs som en motvikt mot allt det negativa. För att kunna locka människor till att arbeta inom äldreomsorgen behöver fördelarna med arbetet väga över. Arbetsvillkoren inom äldreomsorgen behöver bli bättre, lönerna höjas och respekten öka för det arbete som utförs varje dag.Personalen förtjänar det och de äldre. Bättre arbetsvillkor skulle rimligtvis leda till en bättre omsorg.

Nyligen läste jag högt ur min bok för årskurs 1 och barnen lyssnade nyfiket och frågade om de äldre i boken. De fascinerades över löständer, funderade över varför en farbror är genomskinlig och undrade varför äldre ibland tappar minnet. Jag hoppas att boken ska läsas av och för många barn. Jag vill att barn ska få veta vilket viktigt arbete som utförs inom äldreomsorgen och jag vill öppna för samtal om livet som gammal. Kanske kan jag också inspirera några till att vilja arbeta inom äldreomsorgen när de blir stora.

För alla som arbetar inom äldreomsorgen är ovärderliga och för mig de verkliga hjältarna.

PLUS

Min bok kom ut i mars.

MINUS

Negativa arbetsvillkor för unders­köterskor.

Taggar
Läs fler

Ann Fagerberg Embretsén

Ann Fagerberg Embretsén

Barnboksförfattare och skolkurator

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant