Oväntad motvind för svensk lansering

Efter att ha jobbat i företaget Buurtzorg i Nederländerna startade sjuksköterskan Mona Lindström Grannvård i Bålsta och Enköping. Men den nederländska kombinationen av hemtjänst och hem­sjukvård fungerar inte fullt ut i Sverige på grund av uppdelningen mellan kommun och landsting.

2005 flyttade Mona Lindström med sin make till Eindhoven i Nederländerna. Efter att ha lärt sig språket började hon som sjuksköterska på ett av de stora privata vårdbolagen. Hon trivdes inte. Det var nya patienter varje dag och kvaliteten på vården var usel.

När hon hörde om Buurtzorgs sätt att arbeta var hennes första reaktion: ”Kan det verkligen vara sant?” Hon sökte, fick jobb och upplevde skillnaden som dag och natt.

– Jag hade samma kunder varje dag och lärde känna dem. På så sätt blev vården mer effektiv och patienterna blev tryggare. De visste också att de kunde ringa oss dygnet runt, eftersom vi i teamet turades om att ha beredskap, säger Mona Lindström.

”Det behövs ett systemskifte i Sverige kring uppdelningen i kommuner och landsting.”

När hon efter sju år i Nederländerna fick frågan av Jos de Blok om hon kunde tänka sig att starta ett dotterbolag med en likartad verksamhet i Sverige sa hon ja och flyttade tillbaka till Bålsta. Där grundade hon det icke vinstdrivande företaget Grannvård med innovationsstöd från Buurtzorg.

Hon mötte stort intresse och bjöds in både till SKL och till regeringskansliet.

Men det skulle visa sig att det svenska systemet satte hinder i vägen för det nederländska sättet att arbeta. Hemtjänst, hemsjukvård och sjukvård går inte att kombinera lika enkelt som i Nederländerna, där ersättningen är annorlunda och inte uppdelad som här på landsting och kommun.

Det innebär i sin tur, enligt Mona Lindström, att det blir svårt ekonomiskt att anställa tillräckligt kvalificerad sjukvårdspersonal då inte ersättningen tar hänsyn till besparingar gjorda inom andra områden.

– Vården är mer fragmenterad i Sverige och man ser hjälpen till vårdtagarna som aktiviteter som ska mätas i minuter i stället för att lösa problem som försvårar individers möjlighet att leva ett autonomt liv, säger Mona Lindström.

– Genom att ha samma kunder varje dag lär vi känna dem. Det gör vården mer effektiv och kunderna blir tryggare, säger Mona Lindström, här med Göran Karlsson.

 

Tanken är att en och samma person ska kunna utföra både hemtjänst och hemsjukvård, vilket på sikt förhindrar sjukhusinläggningar.

Mona Lindström, grundare av Grannvård i Sverige, är kritisk till det svenska systemet som försvårar kombinationen av hemsjukvård och hemtjänst.

Prev
Next

Hennes erfarenhet är att effekten av att både utförande och kostnader rörande sjukvård är uppdelade, framförallt mellan kommuner och landsting, skapar kortsiktighet och försvårar kvalitet.

– Grannvårds modell med hög kvalitet, fokus på att stärka vårdtagarens autonomi samt att arbeta med förebyggande åtgärder kan initialt medföra
högre kostnad per aktivitet, men ge större besparing totalt för samhället, bland annat på grund av färre sjukhusbesök, säger Mona Lindström.

Hon refererar till studier utförda i Nederländerna som visar att detta sätt att arbeta, det vill säga en kombination av kvalificerad personal och en helhetssyn på varje enskilds unika situation, i slutändan ger både en lägre totalkostnad och en högre kvalitet.

– Det behövs ett systemskifte i Sverige kring uppdelningen i kommuner och landsting, säger Mona Lindström.

Grannvårds koncept bygger på att erbjuda både hemsjukvård och hemtjänst. En och samma person kan utföra allt som ska göras och kunderna behöver förhålla sig till färre personer. Hjälpen blir på så sätt mer effektiv och innebär mer kontinuitet och större trygghet.

”Genom att ha välutbildad personal med lång erfarenhet kan man arbeta mer preventivt och även ge mer avancerad vård i hemmet.”

– Genom att ha välutbildad personal med lång erfarenhet kan man arbeta mer preventivt och även ge mer avancerad vård i hemmet. Det innebär att man förhindrar onödiga besök på akutmottagningar och inläggningar på sjukhus, säger Mona Lindström.

Hon trodde att Grannvårds sätt att arbeta skulle kunna fungera om Lagen om valfrihetssystem, LOV, också rymde hemsjukvård, vilket i dag varierar mellan kommunerna. I dag är hon av en annan uppfattning. Som Grannvård vill jobba, det vill säga med fler sjuksköterskor och undersköterskor, går inte i längden med den ersättning som är i dag, även om hemsjukvård är en del av LOV. Ersättningsnivåerna är för låga.

– Jag anser att det bästa skulle vara om hemtjänst och hemsjukvård upphandlas i en modell, där det är möjligt att se på helheten i vårdkedjan och inte som idag som skilda utföranden.  Det skulle då vara möjligt med en ersättningsnivå som gör det möjligt att anställa de sjuksköterskor som behövs. Och spara pengar i längden, säger Mona Lindström.

Grannvård

● Grannvård startade 2011 i Bålsta och är dotterbolag till nederländska Buurtzorg, som bidragit till starten och utvecklingen av Grannvård tillsammans med Mona Lindström, ansvarig för företaget.

● Grannvård arbetar med hemsjukvård och hemtjänst i Bålsta, Håbo kommun och i Enköpings kommun.

● Totalt får cirka 80 brukare hjälp av Grannvårds drygt 20 medarbetare, som är uppdelade i två självstyrande team. Likt Buurtzorg arbetar bolagen med en patientcentrerad vård och nära omsorgstagarens nätverk.

● Enligt Äldreguiden 2014 för Håbo fick Grannvård högsta betyg av alla utförare för samtliga indikatorer, det vill säga helhetsomdöme, personal, inflytande och delaktighet.

● Grannvård har också fått goda resultat i Öppna jämförelser och i Socialstyrelsens kvalitetsundersökning från 2015 ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen” fick verksamheten maximalt betyg.

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant