Hemtjänstens budget avslöjar stora klyftor

Skillnaderna i hur mycket kommunerna satsar på hemtjänst är stora. I Karlskoga får brukare 500 000 kronor per år. I Övertorneå bara drygt 100 000 kronor.

En del av svaret på frågan om varför det är så stora skillnader mellan olika kommuner är att de bygger på en statistisk synvilla. Alla kommuner tar till exempel inte med lokalhyror i kostnader för hemtjänsten. Om det handlar om äldre med stora behov, ökar även kostnaden per brukare – det ser alltså mer generöst ut på papperet men är i praktiken mer återhållsamt. I många kommuner fattas besluten med liten marginal för att ha något att ta av, vilket driver upp kostnaderna. Detta enligt statistik från RKA, Rådet för främjande av kommunala analyser.

Men trots detta skiljer det mer än dubbelt så mycket mellan kommuner med höga kostnader och dem med låga.

– Varje kommun måste svara själv varför det är så, men det kan så klart handla om politiska beslut om vad äldreomsorgen får kosta, säger Maria Price på Sveriges Kommuner och Landsting, som tagit fram siffrorna.

En del kommuner hävdar att hemtjänsten kostar mer för att just deras äldre är sjukare än andra, andra att hemtjänsten blir dyrare i glesbygd, eller att det är brist på platser i särskilt boende. Men det syns inte i siffrorna. Även många kommuner i glesbygd eller med brist på platser på boenden kan ha låga kostnader, visar SKL:s statistik.

Med andra ord kan fel på statistiken och skillnader i kommunernas egenskaper inte förklara att vissa kommuner lägger så mycket mer pengar på sina äldre än andra.

Socialstyrelsen formulerar regler om hur hemtjänst ska skötas. Men det finns gott om tolkningsutrymme. Kommuner som vill lägga mycket pengar på sina äldre kan göra det. Och kommuner som inte vill kan låta bli.

Det märks till exempel på att de flesta kommuner städar hemma hos sina äldre var tredje vecka – men vissa städar varje vecka.

Det stämmer att kommunerna är olika, men det är inte så enkelt som att lite pengar innebär låg kvalitet och tvärtom, tycker Greger Bengtsson, på Sveriges Kommuner och Landsting.

– Ofta kan man se det omvända, att effektivt användande av pengar leder till högre kvalitet, säger han.

Kommunerna utnyttjar helt enkelt sitt stora handlingsutrymme. Resultatet är stora skillnader som sällan debatteras.

Regeringen efterlyser jämställd omsorg

Äldreminister Åsa Regnér vill inte att det ska förekomma så stora skillnader i kvalitet mellan kommunerna. Därför välkomnar hon en debatt kring jämlik äldreomsorg.

Samtidigt betonar Åsa Regnér att det är kommunerna, inte regeringen, som styr hur äldreomsorgen ska organiseras för att möta invånarnas behov.

Åsa Regnér
Åsa Regnér

– Kostnaderna för äldreomsorgen kan inte alltid sättas i samband med kvaliteten i verksamheten eller hur denna upplevs av brukarna. Det understryks till exempel i Öppna jämförelser. Där har det hittills inte gått att utläsa att skillnader i kostnader har samband med hur brukarna upplever kvaliteten, säger Åsa Regnér i ett skriftligt svar till tidningen Äldreomsorg.

Äldreministern tycker också att det finns flera förklaringar till varför skillnaderna är så stora mellan kommunernas kostnader för äldreomsorg.

– Kommunerna har till exempel olika strukturella förutsättningar. Om det finns fler svårt sjuka äldre som bor kvar hemma, kostar också hemtjänsten mer.
Det som regeringen ansvarar för, enligt Åsa Regnér, är att se till att äldreomsorgen håller hög kvalitet, är jämlik och utgår från varje mans eller kvinnas behov oavsett var hen bor.

– Nyligen gjorde vi ett tillägg i socialtjänstförordningen för att tydliggöra att det ska finnas tillgång till personal dygnet runt, skriver äldre­ministern.

I samma mejl skriver Åsa Regnér också att regeringen även kan påverka utvecklingen i kommunerna genom riktade insatser och ekonomiska resurser. Dit hör till exempel stimulanspaketet för mer personal på boenden och i hemtjänsten.

 

Jonas Fredén

Jonas Fredén

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant