Ett embryo till valdebatt

Varmt välkomna till årets första nummer av Tidningen Äldreomsorg!

När vi planerade det här numret funderade vi en hel del över vem eller vad som hamnar under radarn i debatten om äldreomsorgen. Kanske var vi också påverkade av debatten om osunda maktstrukturer och arbetsförhållanden i spåren av #Metoo. Valet av tidningens tema – Behov & bistånd – föll sig därefter ganska naturligt.

Historiskt sett är dagens äldre osedvanligt pigga och välmående. Det är ingen nyhet och upprepas ständigt i det offentliga samtalet. Däremot lyser debatten om de sista svåra åren med sin frånvaro.

”Den kamp hon har fått utkämpa ska ingen äldre behöva gå igenom. Inte i ett fungerande välfärdssamhälle.”

Med viss regelbundenhet dyker vissa hjärtskärande fall upp i mediebevakningen. Jenny Johansson, 82 år, i Skellefteå är ett sådant och som vi berättar om här. Den kamp hon har fått utkämpa ska ingen äldre behöva gå igenom. Inte i ett fungerande välfärdssamhälle.

Lika bekymmersam är den nattsvarta bild som tecknas i rapporten om biståndshandläggarnas yrkesvardag.

Samtidigt – verkligheten är inte svart eller vit utan oftast tecknad i många olika nyanser. Därför blir detta nummer en riktig djupdykning kring Behov & bistånd.

Skräck kan också fungera som ett reningsbad mot verklighetens fasor. I alla fall enligt författaren Mats Strandberg som skrivit skräckromanen Hemmet, om ett fiktivt äldreboende i västra Sverige. En riktigt ruggig bok, trots att Mats Strandberg fick en ny och positiv bild av äldreomsorgen under sin research för boken. Även den som har svårt att somna efter att ha läst boken kan bli glad över det Mats Strandberg säger i intervjun: Personalen inom äldreomsorgen är kunnig och bemöter äldre med stor respekt.

Förhoppningsvis blir många kommunpolitiker inspirerade av krönikan av Ewa Persson Göransson. För visst borde fler svenska städer än Göteborg och Uppsala ansluta sig till WHO:s nätverk Age friendly cities and communities, som arbetar för samhällen som är goda att åldras i?

Hör av er! Mejla synpunkter, tips och idéer. De berikar tidningen! ulrika.beck-friis@gothiafortbildning.se

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Bli prenumerant