Levande exempel på sin egen metod

Ronnie Gardiner syns på långt håll där han kommer gående i solen. Vänlig uppsyn, iklädd en gräddvit, ledig kotstym och med ett sällsynt klipp i steget. Det är omöjligt att tro att denne man, som i det närmaste studsar fram i trendiga vita sneakers, är nyss fyllda 84.

Jazzmusikern och trumslagaren Ronald ”Ronnie” Gardiner är själv ett livs levande exempel på att den egna metoden (Ronnie Gardiner Method, RGM) ger vitalitet och inte minst kickar igång endorfinerna, kroppens så kallade lyckohormoner. Hans prisbelönta behandlingsmetod, som stimulerar och aktiverar hjärnans plastiska förmåga med hjälp av rytm och rörelse, används i dag för rehabilitering och friskvård världen över.

Men det började med en personlig tragedi. För 36 år sedan befann sig Ronnie Gardiner i San Augustin på Kanarieöarna för spela tillsammans med Charlie Norman under en längre period.

– På dagarna tränade jag olika bollsporter och på kvällarna var det spelningar med bandet. Jag bodde med mitt livs stora kärlek, Git, och det här var nog den lyckligaste och mest harmoniska tiden i mitt liv, berättar han.

Idyllen krossades brutalt när Git mördades och slogs ihjäl med en hammare. Gärningsmannen befann sig fortfarande i rummet när Ronnie Gardiner hittade sin livskamrat döende. Han lyckades övermanna mördaren men i tumultet var det nära att Ronnie själv blev ihjälslagen.

Efter det föll Ronnie Gardiner ned i ett slukhål av förtvivlan och sorg.

– När Git var död kändes allt så meningslöst att jag beslöt att ta mitt liv. Jag kan inte simma och min plan var att dränka mig i havet.

På gångstigen ner mot vattnet hände något som kom att förändra allt. På en bänk, utanför en bungalow, satt en blond tonårspojke utan armar och ben. Han log med hela ansiktet.

– Den synen skakade om mig. Hur i hela världen kunde pojken se så lycklig ut? Att kunna musicera och idrotta med fungerande armar och ben var en självklarhet för mig. Och killen som inte hade någotdera satt ändå där och var glad. Plötsligt insåg jag hur mycket jag hade att vara tacksam över. Jag fylldes av en stark känsla av att jag måste finnas till på jorden av en anledning och ha en uppgift att fylla. Jag ställde mig frågan: hur ska jag använda mina gåvor för att hjälpa andra?

Ronnie Gardiner vände på klacken och gick hem. Efter det följde en kreativ period när han beslöt att började studera hjärnans funktioner och dess samband med rytm och rörelse. Han tog kontakt med läkare och forskare för att lära sig mer. Det resulterade i att han så småningom lanserade sin metod, RGM och blev en pionjär inom neurorehabilitering.

"Livet är rytm, rytm är livet."

– Livet är rytm, rytm är livet. När du ligger i magen hör du din mammas hjärtrytm, dygnet har sin rytm mellan natt och dag och naturen har sin rytm mellan olika årstider. Det är också rytmen som universell ordning som jag har tagit fasta på för att kunna stimulera sinnena och hjärnan.

– Baaa, ting, boom chik, säger han och fyrar av ett kraftfullt trumsolo på kafébordet som vi slagit oss ned vid.

I ett band är trumslagaren en nyckelperson som kommunicerar och håller samman bandet, förklarar han.

– En bra trummis lyfter också fram andra så att de kan låta ännu bättre och bli till sitt allra bästa jag. Det är lite samma tankar som går igen i min rehabiliteringsmetod.

Ronnie Gardiner håller högt tempo i livet. Han har nyligen kommit hem från Holland där han undervisat i en vidareutbildning i RGM och snart är det dags att åka till USA på en längre resa för att hälsa på släkt och vänner. Under intervjun avklarar han också mobilsamtal om bokningar av höstens spelningar med bandet Ronnie Gardiner Quartet. Dessutom håller han på att packa ihop sina pinaler för att flytta. Ronnie har i flera år varit inneboende hos en vän, som nyligen har dött, och nu ska villan säljas.

– Ja, jag är 84 år och har inget tak över huvudet, säger han och skrattar åt det dråpliga i situationen. Men tilläger snabbt att han faktiskt har hittat en tillfällig lägenhet på Lidingö.

– Det dyker alltid upp möjligheter när man minst anar det, konstaterar han.

Prev
Next

Nya möjligheter är också tråden i Ronnie Gardiners ovanliga livsresa som är en hisnande färd mellan mörker och ljus, glädje och sorg. Uppbyggt som ett klassiskt drama där förtvivlan och tragedi förbyts i hopp och utveckling. Ett liv där slutpunkter ofta blivit vändpunkter.

Det är en historia om en liten, svart pojke från enkla förhållanden som fick en trumma när han fyllde tre och så småningom kom att spela med jazzens största musiker som Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon. Han växte upp i den amerikanska delstaten Rhodes Island där de flesta människorna var vita.

– Jag kände mig utanför och var i underläge men hade ändå tur eftersom jag var bra på idrott och musik. Jag bestämde mig för att bli bäst och blev därför accepterad av mina vita skolkamrater.

För några år sedan genomgick Ronnie Gardiner en uppslitande skilsmässa med en 19 år yngre, amerikansk kvinna. Det slutade med alla besparingar försvann i advokatarvoden. Dessutom fick ex-frun hans flotta hus i Florida.

– Jag blev blåst och utnyttjad. Visst blev jag besviken men nej, inte bitter. Den känslan tjänar inget till.

Hur i hela friden lyckas denne hängivna rytmdoktor att hålla humöret och tempot på topp? Finns det några trick?

– Jag omger mig med andra människor och umgås också ofta med yngre personer. Det får mig att känna mig ung och levande. Mitt råd till andra är att försöka göra något kreativt. Det behöver inte vara så märkvärdigt. Skriv, måla, sjung, dansa, spela musik eller gör vad som helst. Kreativitet får oss människor att bli glada och vitala.

Samtidigt är han djupt orolig över utvecklingen i världen med miljöförstöringar, krig, människor på flykt och inte minst över att Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

– Det ser verkligen mörkt ut men inom mig är det ändå ljust. Jag trodde aldrig att jag skulle bli så här gammal. Nu siktar jag på att bli 100 år.

Men vad skulle hända om han blev sjuk och orkeslös – är det ändå värt att leva och åldras?

– Ja, då tror jag att det kommer något positivt ur det också, fast vem vet vad. Nu vill jag se till att sprida min metod till ännu fler människor i världen. Priset var högt men jag tror att jag har skapat något som kommer leva kvar länge efter mig. Jag är övertygad om att forskningen kommer att komma med ytterligare belägg som visar på rytmens betydelse för hjärnan.

 

Ronnie Gardiner
  • Aktuell: Spelar med egna kvartetten Ronnie Gardiner Quartet i höst. Är pionjär inom neurorehabilitering.
  • Ålder: 84 år.
  • Uppväxt: Född i Westerly i delstaten Rhode Island, USA. Kom till Sverige i början av 60-talet. Har spelat med jazzens största personligheter, t.ex. Dizzy Gillespie, Benny Carter, Gerry Mulligan och Dexter Gordon.
  • Ambition: Att sprida sin rehabiliteringsmetod, RGM, över världen.
  • Egna åldrandet: Vill bli 100 år och är övertygad om att det alltid går att finna något positivt, även i sjukdom och motgång. Kreativitet och social samvaro är tricket för att hålla sig vital och glad.
Rytm och rörelse tränar upp hjärnan
  • Ronnie Gardiners rytm- och musikmetod, RGM, handlar om att lära andra områden av hjärnan att skicka samma impulser som de skadade delarna inte längre kan. Målet är att med hjälp av symboler i olika färger, ett koordinerat klappande och ljudande till musik, ska hjärnan stimuleras till återhämtning. Det kan liknas vid en elektrisk omkoppling av hjärnan och bygger på kunskapen om att hjärnan är plastisk och utvecklingsbar.
  • Rytmiska handklapp och fotstamp med anpassad svårighetsgrad, utformade som ackompanjemang till musik, gör att vem som helst kan träna upp sin hjärna på ett roligt och stimulerande sätt.
  • Metoden används på sjukhus, rehabiliteringscentra i många länder för människor med t.ex. stroke, Parkinson, demens, ms, epilepsi, adhd, utbrändhet och depression.
  • De möjliga effekterna är exempelvis bättre koncentrationsförmåga, koordination, motorik och minne. Dessutom ökad kroppsbalans och inte minst ökad glädje.
  • Metoden utvecklas hela tiden och får nya former och målgrupper, bland annat finns ett särskilt anpassat barnprogram.
  • Ronnie Gardiners rehabilteringsmetod har belönats med det svenska Mensa­priset 2015.
Taggar
Läs fler

Gertrud Dahlberg

Gertrud Dahlberg

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant