Förändring börjar inifrån

Lhbtq-projektet i Gävle har breddat fokus på frågor som rör lhbtq. Ett nyckelord har varit insikt – om att förändring börjar inifrån. 

Janne Bromseth
Janne Bromseth

Forskaren Janne Bromseth är nöjd med pilotprojektet.

– När jag intervjuade deltagarna halvvägs in i processen var det otroligt häftigt att se hur mycket som hade landat. De visade genom exempel hur de fått den kritiska blicken, och förmågan att ifrågasätta den egna yrkespraktiken, berättar hon.

Under projektets gång har fokus på lhbtq breddats till att fånga in olika typer av förtryck.

– Grundmekanismen i marginalisering är densamma, man skiljer ut något, granskar det och tillskriver det ett värde som är sämre än normens. Sedan ser det lite olika ut beroende på diskrimineringsgrund, konstaterar Janne Bromseth.

Ett rätt stort mått av mod har krävts av deltagarna eftersom en insikt inte kommer utan ett pris, som till exempel vetskapen om att man tidigare har agerat och fungerat illa. Misslyckats. Kanske orsakat skada. 

– Biståndshandläggarna har tillsammans fått vädra tillfällen de inte har varit så stolta över. Det är en viktig del i denna ansats, ”avlärandet” är en förutsättning för att kunna förändra. 

Janne Bromseth byggde också in deltagarnas egen erfarenhet av att inte tillhöra normer i utbildningen.

– Alla har erfarenhet av normer på olika sätt, både att tillhöra och att falla utanför. Är man beredd att granska de erfarenheterna så kan man använda dem som resurser.

Processen att skapa normer är specifik, den är beroende av det sammanhang i vilket normerna skapas. Manualen som skapats ska ändå kunna användas i fler yrkesgrupper inom äldreomsorgen.  Steg ett är alltid att finna ett kritiskt förhållningssätt till den egna verksamheten och den egna praktiken. I manualen finns verktyg för det.  I steg två kan insikterna användas för att förändra det i arbetet som kan ha exkluderande eller marginaliserande konsekvenser.

– Insikten skapas i deras eget sammanhang. På så vis ska deltagarna känna sig trygga för att gå vidare och använda sina kunskaper för att förändra verksamheten. Jag tror på den typen av förändring – den som växer fram av egen drivkraft, säger Janne Bromseth.

Läs fler

Marika Sivertsson

Marika Sivertsson

Frilansjournalist.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant