Svensk demensvård globalt skyltfönster​​

Säg svensk export och tankarna går till oftast till JAS-plan, Volvo, det svenska musikundret eller granatgeväret Carl-Gustaf. Spontant är det nog få som tänker på svensk demensvård och Silviasystrar.

Ändå kommer det en strid ström av utländska delegationer till Silviahemmet i västra Stockholm för att lära och inspireras av den svenska breddutbildningen i praktisk demensvård.  I år firar utbildningen 20-års jubileum och har vuxit från att utbilda undersköterskor till att certifiera sjuksköterskor och läkare.  Själva idén föddes när en oroad dotter försökte förstå vad hennes demenssjuka mamma behövde.  Dottern heter Silvia Bernadotte och i ett öppenhjärtigt samtal med frilansjournalisten Lasse Granestrand, sidorna 8-13, berättar drottningen historien bakom det som i dag är en svensk exportprodukt.

Ökad kunskap är själva grunden för en personcentrerad äldreomsorg, både om sjukdom och levnadshistoria. Ofta är bilden komplex och ett oroligt, aggressivt eller hotfullt beteende kan ha flera förklaringar. Tänk om det är adhd? Och hur farligt är det för personalen att vårda en äldre som har hiv? Pusslet kan bli brokigt och därför har vi valt ”Kunskap om diagnoser” som tema för det här numret av tidningen Äldreomsorg. På temasidorna kan du bland andra möta forskarpionjären Taina Lehtonen, inspireras av BPSD-teamet i Stockholm och ta del av den oro Conny Bergqvist känner för att åldras med en utvecklingsstörning.

De senaste fyra åren har sjukfrånvaron ökat kraftigt och allra mest inom vård och omsorg. Utvecklingen, inte minst inom äldreomsorgen, oroar regeringen. I slutet av sommaren presenterade därför arbetsmarknadens parter ett åtgärdspaket. Läs mer i Krafttag krävs mot sjukfrånvaron.

I åtgärdspaketet lyfts chefens roll i arbetsmiljö­arbetet. En chef som jobbat mycket med att bekräfta sina medarbetare och få dem att känna sig delaktiga är prisbelönta Pia Sjölund i Västerås, intervjuad i Tillsammans lyfte de stämningen.​

Hör av er! Mejla synpunkter, tips och idéer. De berikar tidningen! ulrika.beck-friis@gothiafortbildning.se

Förtydligande: Barbro Beck-Friis som nämns i intervjun med drott­ningen är en kär släkting. Men nej, hon är inte min mamma.

Ulrika Beck-Friis

Ulrika Beck-Friis

Chefredaktör

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant