Kom igång med digitalt stöd

Det forskningsbaserade träningsprogrammet HIFE, som kan användas av personal på boenden och i hemtjänsten, finns snart tillgängligt för alla på webben. Det kräver dock viss specialkunskap innan man sätter igång.

För den som plötsligt kan resa sig själv utan hjälp öppnar sig en friare värld och större livskvalitet. Det kan röra något så till synes enkelt som att själv kunna gå ut till middagen eller sällskapsrummet, men ger både mera sociala kontakter och stärker självförtroendet.

– Samma principer gäller för alla oavsett ålder. För att få bästa resultat ska du träna utifrån din maximala kapacitet och det ska ske funktionellt, så nära den rörelse eller förmåga som du vill förbättra som möjligt, säger Erik Rosendahl, professor i fysioterapi vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

Länge, ändafram tills för fem-tio år sedan, var det nästan provocerande att tala om träning och rehabilitering för äldre personer med demenssjukdom. I dag är det bättre, men mycket kan fortfarande förbättras kring rehabiliteringssatsningarna för den här gruppen.

– Det har funnits ett tänkesätt att ”det går ändå utför”, men det är ett resonemang som inte håller. Till och med ganska små förbättringar av muskelstyrkan kan ge stora vinster, säger han bestämt.

Men det är inte riktigt så enkelt som att bara sätta igång med träning för sköra äldre. Ofta har personen andra sjukdomar att ta hänsyn till, som hjärt- och kärlsjukdomar eller depression.

Därför är det viktigt att tänka: ”Hur kan den här personen träna, hur kan hon eller han motiveras, hur ska träningen genomföras och hur ska den följas upp?”

Det är också viktigt att noggrant följa upp om träningen ger några biverkningar eftersom de som lider av demenssjukdom själva kan ha svårt att uttrycka sig.

– Det kan också vara en utmaning att få dem att våga prova att träna, eftersom det med sjukdomen ofta följer dåligt självförtroende. Sedan är det ofta för dem som för många andra – de känner att de mår bra av träningen.

39 skräddarsydda övningar

HIFE är ett högintensivt och funktionellt träningsprogram med syfte att förbättra benmuskelstyrka, balans, gång- och förflyttningsförmåga, utvecklat vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering vid Umeå universitet.

Du kan hitta det på webbplatsen www.hifeprogram.se.

Där kommer inom kort 39 övningar att kunna laddas ner för att skapa ett skräddarsytt program. Sidan kommer att vara öppen för alla, men det bör finnas en fysioterapeut med när programmet skapas och används.

Tänk på detta!

För att komma igång med intensiv träning på ett boende eller hemtjänst krävs att det finns en fysioterapeut som kan skräddarsy ett program för den enskilde.

Fysioterapeuten är den som skapar, följer upp, utvärderar och försvårar övningarna.

När själva övningarna görs, enskilt eller i grupp, är det viktigt att ha någon vid sidan för att förhindra fallolyckor.

3 Tips på lågintensiva övningar

1. Upprepa

Utgå från vardagliga rörelser, men uppmana äldre att upprepa dem flera gånger. Till exempel: När hen reser sig från stolen – gör det helst flera gånger i stället för en. Samma sak med mjölkpaketet – lyft det några gånger från bordet.

2. Lägg till små rörelser

Uppmana den äldre att aktivera sina muskler genom små, enkla rörelser. Detta kan göras i samband med andra sysslor och behöver inte alltid läggas in som ett specifikt träningspass. Till exempel: Tåhävningar och enkla rotationer med armar.

3. Använd vardagliga föremål

Sträva efter att hitta olika sätt att använda de föremål som redan finns i de äldres miljö och som de är vana och trygga med. Till exempel: Visa att en kasse, en trappavsats eller en stol kan användas som träningsredskap.

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant