Här testas framtidens arbetssätt

I verklighetslabbet på Stureby vård- och omsorgs­boende arbetar personalen sida vid sida med forskare för att utveckla äldreomsorgen. Nya idéer testas och utvärderas. Det handlar om allt ifrån ny teknik och utformning av lokaler till arbetskläder och bemötande.

Enligt den nationella värdegrunden för äldreomsorgen ska de äldre ”ha inflytande över sin vardag och bemötas med respekt”. Men hur omsätter man de fina orden i handling? Om en boende hämtar mat i det gemensamma kylskåpet på eget bevåg, hur ska man hantera det om man menar allvar med de nationella målen?

I en stressad vardag är det svårt att hinna reflektera och diskutera över sådana frågor. Det är lätt att man kör på och jobbar som man alltid har gjort.

Men på Stureby vård- och omsorgsboende i Stockholm finns det utrymme för sådana diskussioner. Där arbetar forskare sida vid sida med personal, boende, anhöriga och innovationsföretag i ett verklighetslabb, mitt ute i den dagliga verksamheten.

I verklighetslabbet testar man ny teknik, prövar nya arbetsformer och bygger upp kunskap om hur man utvecklar en bra miljö för boende och anställda inom äldreomsorgen.

– Vi provar olika idéer som kan komma från personalen, anhöriga eller kanske ett företag. Min roll som forskare är att bidra med kunskap, tillämpa den och sedan undersöka hur det påverkar verksamheten i skarpt läge, fortsätter Lena Borell, professor i arbetsterapi på Karolinska Institutet.

”Här på verklighetslabbet tillför vi ny kunskap om hur man kan arbeta, och tar tillsammans med personalen bort det gamla som inte fungerar i verksamheten.”

Inom sjukvården har man skapat en organisation för att fortlöpande ta till sig ny kunskap och använda den för att förändra verksamheten. Men äldreomsorgen fungerar inte så.

– Det är ett stort problem att äldreomsorgen inte är en lärande organisation. Här på verklighetslabbet tillför vi ny kunskap om hur man kan arbeta, och tar tillsammans med personalen bort det gamla som inte fungerar i verksamheten. Allt som görs ska gå att generalisera och användas på andra vårdboenden, fortsätter Lena Borell.

Stureby är ett stort äldreboende med plats för 197 äldre. Där arbetar personalen med samma utmaningar som överallt i landet. 80 procent av de boende har någon form av demenssjukdom. Inslagen av palliativ vård blir allt större, samtidigt som de flesta bor här i ett par år och måste få ett bra vardagsliv med god omsorg.

Verklighetslabbet har bara funnits i ett halvår och än är frågeställningarna betydligt fler än svaren.

Det största forskningsprojektet heter Gemensamma rum och handlar om hur lokalerna ska utformas för att ge optimala möjligheter till god omsorg. Lena Borell är kritisk till hur dagens äldreboenden byggs. De utformas efter regler om rumsstorlek, hygienkrav och arbetsmiljö, och med hotell eller sjukhus som förebilder.

– Men det saknas en djupare förståelse för vad man ska använda rummen till och hur behoven ser ut bland de äldre, säger hon.

Lokalerna måste vara utformade på de demenssjukas villkor. När en demenssjuk kommer in i ett rum, så letar hen efter ledtrådar, vad pågår i det här rummet? Vad man gör i rummet som har ett hjärta på dörren vet alla, men vad gör man i det större rummet där diskmaskinen brusar i ett hörn och teven står på med hög volym?

De boende ska kunna se vad personalen gör. Samtidigt är det viktigt att det finns ”magnetiska platser” dit man gärna söker sig. Det kan vara en inglasad balkong med utsikt eller en plats med ett blomsterarrangemang.

– Det är otroligt värdefullt om man har tillgång till en bra utemiljö där man kan vara på egen hand men ändå vara skyddad och trygg, säger Lena Borell.

I verklighetslabbet pågår flera projekt som handlar om material och teknik. I ett rum testas ett mjukt golv som ska minska risken för skador om man faller. Ett annat arbete handlar om digitalisering.

– Under många år har man försökt skona de äldre från digitalisering på ett sätt som i dag har slagit över i diskriminering. Nu gäller det att på ett respektfullt sätt introducera digitala verktyg för de äldre, säger Johan Bornebusch som är projekt- och innovationsledare.

”När man bygger äldre­boenden så använder man tyvärr inte den kunskap som finns i den akademiska världen och bland personalen.” Lena Borell

I dag finns verklighetslabb inom många olika sektorer i offentlig sektor. Verklighetslabbet på Stureby vård- och omsorgsboende är det enda inom äldreomsorgen i Sverige.

 

Prev
Next

I ett projekt skapar man digitala sammanställningar av de äldres liv. Det kan vara en tidslinje med bilder som får minnen att vakna till liv, och som är möjlig att dela med anhöriga som kanske bor långt bort. Utvecklingen sker i fortlöpande dialog med de äldre, deras anhöriga och personalen med aktionsforskning som modell.

På verklighetslabbet testar man också olika digitala tjänster och produkter som integrerar sensorer av olika slag. Ett projekt som testas i verkligheten är att applicera sensorer på de äldres sängar. De registrerar hur den sovande rör sig under natten. Personalen kan se om personen har vänt sig själv och därför inte behöver väckas för vändning. Sensorerna registrerar också om personen går upp ur sängen vilket är viktigt i arbetet för att förhindra fall.

Under de senaste månaderna har personalen haft flera workshoppar om för- och nackdelar med arbetskläder. En nackdel med arbetskläder är att de demenssjuka kan tro att de är på ett sjukhus.

– Om personalen har samma typ av kläder som man har i sjukvården så blir det en slags uniform som skapar distans till de boende. Nu ska vi inleda ett samarbete med en designhögskola för att ta fram idéer om hur man kan utforma arbetskläder som ser mer ut som vanliga kläder, säger Lena Borell.

Hon tycker att de bästa äldreboendena är de som har en tydlig verksamhetsidé. Där är det lättare att förstå hur man kan översätta en övergripande idé till praktisk, daglig verksamhet. Risken minskar för att målen inte går att förstå och bara förblir en massa ord.

– Personalen måste få möjlighet att reflektera och samtala om varför man gör på ett visst sätt i arbetet med de gamla. När man som anställd känner sig sedd och hörd så bemöter man de boende på samma sätt, det finns det forskning som visar, säger Lena Borell.

Verklighetslabb

Ett verklighetslabb är ett projekt där man testar, utvecklar och förbättrar arbetssätt och rutiner i offentlig verksamhet.

Verklighetslabben finansieras av innovationsmyndigheten Vinnova.

I dag finns verklighetslabb inom många olika sektorer i offentlig sektor. Verklighetslabbet på Stureby vård- och omsorgsboende är det enda inom äldreomsorgen i Sverige.

Verklighetslabbet på Stureby vård- och omsorgsboende är ett samarbete mellan Stockholms stads äldreförvaltning, stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör, MICASA, Karolinska Institutet, KTH, Openlab och enskilda stora och små företag.

 

Läs fler

Johan Sievers

Johan Sievers

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant