Lidköping satsar på förebyggande hälsa

En femårig satsning på friskvård i Lidköping har resulterat i lägre sjuktal än i många andra kommuner. Undantaget är äldreomsorgen, som går åt motsatt håll och i likhet med många andra kommuner har en ökande psykisk ohälsa. Därför satsar kommunen nu på ännu mer förebyggande hälsovård.

I entrén till Stadshuset i Lidköping står åtta kvinnor i olika åldrar. De kommer alla från äldreboendet Majgården och har för stunden bytt sina arbetskläder mot färgglada träningskläder för ett träningspass i Stadshusets källare.

Gymmet är modernt med stora speglar. Där väntar kommunens hälsoutvecklare Eva Niklasson på att dra igång ett gympapass kallat Tabata. Hennes energi går att ta på. Hon känner alla vid namn, kommenterar en ny frisyr och instruerar vid varje träningsstation exakt hur rörelsen ska gå till. Hon peppar oavbrutet och ofta kopplar hon rörelsen till arbetet i äldreomsorgen. ”Den här övningen stärker precis de muskler vid hand­lederna som ni använder när ni lyfter en av de boende”, säger hon. Stämningen är munter, ja, närmast yster. Samtidigt är koncentrationen total under de 25 sekundernas träning på varje station. Plötsligt lämnar Liselotte Svalin sin plats, hämtar och visar ett brett, ljusblått gummiband. Hon berättar att Eva Niklasson gett henne ett eget program så att hon kan träna hemma.

– Tack vare det här gummibandet har jag inte ont i ryggen mer. Jag tränar med ett sådant och en pilatesboll hemma minst tre gånger i veckan. Det är så bra att jag fick den hjälpen, säger Liselotte Svalin, som arbetat i äldreomsorgen i 38 år.

2012 bestämde sig Lidköpings kommun för att utveckla sitt arbete inom hälsa och friskvård. Kommunen ville mer än ge bidrag till ett gymkort och anställde en egen hälsoutvecklare. I dag finns en hälsoportal där alla anställda kan välja mellan rader av aktiviteter. Det kan vara gympapass, vattengympa, yoga, golf eller en rad andra träningsformer. Totalt erbjuds 26 olika träningspass per vecka.

Andra aktiviteter är mer kollektiva som Vårruset, Hälsostigen i Lidköping, gemensamma SPA-resor, Promenadens dag med mera. Vissa aktiviteter kan bara bokas av cheferna. Det kan bland annat vara miniföreläsningar, meditationsyoga, mindfulness och konditionstest. De aktiviteter och redskap som erbjuds chefer och medarbetare bygger på de behov som finns.

– Att kartlägga behoven var det första jag gjorde när jag började, berättar Eva Niklasson, som nu skiftat från träningskläder till skir tunika och som tar emot i Stadshusets bottenvåning.

Eva Niklasson instruerar vid en av maskinerna. 

Marita Stridh, Birgitta Persdotter Bengtsson och Christina Larsson efter passet. 

Marita Stridh har alltid tränat och diskuterar hälsa vid varje medarbetarsamtal. 

Prev
Next

En rekommendation är att alla anställda i kommunen ska ha ett konditionsvärde som motsvarar en rask promenad på sex kilometer på max en timma. Syreupptagningen mäts vid ett konditionstest på träningscykel och den som når upp till testvärdet 35, vilket bedöms vara förutsättningen för att orka jobba, får ett diplom. Och även om många når upp till den nivån är det inte alla.

– Vi är inte särskilt populära bland dem som helst äter chips och tittar på Farmen, skojar Eva Niklasson.

Hon berättar att de under åren som gått nått femton procent av kommunens totalt 4 500 medarbetare, varav 1 400 arbetar inom vård och omsorg. Långt fler än de som aktivt deltar verkar nöjda med att möjligheten till träning finns.

I den senaste medarbetarundersökningen svarade 80 procent av de kommunanställda att de är nöjda med friskvårdsutbudet. Förutom de mer allmänt riktade träningserbjudande har det också gjorts speciellt riktade satsningar. ”Hitta formen som chef”, är en av dem.

– Nyckeln till medarbetarnas hälsa ligger hos chefen, men det är ju svårt att vara förbild som chef när man just tagit en cigg, säger Eva Niklasson.

Cheferna har ett uttalat friskvårds­ansvar och hälsan ska vara en del av varje medarbetarsamtal och en punkt på varje arbetsplatsmöte. Genom kommunens Hälsoportal har också cheferna tillgång till en rad egna redskap. De kan beställa miniföreläsningar om hälsa genom företagshälsovården Avonova, till exempel om stress, hot&våld, ”vi är varandras arbetsmiljö”, kost, missbruksproblematik med mera. Föreläsningarna varierar år från år och tanken är att de ska passa arbetsplatsens behov och fungera som inspiration till friskvårdsarbetet.

– Hälsan är det första jag tar upp i varje medarbetarsamtal. Det är nummer ett. Mår inte en medarbetare bra, så fungerar heller inte arbetet, säger Marita Stridh, enhetschef på Majgården sedan 2003.

 

Majgårdens äldreboende startade för 23 år sedan och ligger några kilometer utanför den vackra gamla stadskärnan. Medarbetarna är fortfarande i träningskläder och en kanna citronvatten trollas hastigt fram för att läska gympadeltagarnas torra strupar.

Uppenbart stolta över sitt boende visar de samlingsrummet, pekar ut på innegårdar där varje hyresgäst har egen uteplats. I korridorerna hänger stora foton som visar Läckö slott, Kinnekulle och andra kända platser runt Lidköping. De har valts av hyresgästerna själva. Boendet har 40 hyresgäster, varav några av dem bor på en särskild demensavdelning.

Birgitta Persdotter Bengtsson och Bibi Petterson är båda undersköterskor, tillika hälsoinspiratörer på Majgården. Båda har decenniers erfarenhet från äldreomsorgen och trivs bra både med ledning och arbetskamrater, ”vi är trivsamma mot varandra”, som Bibi Pettersson uttrycker det. Det största arbetsmiljö­problemet i dag tycker de är stress.

– Det läggs mer och mer på oss, till exempel ett ökat antal och olika former av dokumentation, säger Bibi Pettersson.

– Det är också lätt att lyfta fel när saker och ting ska gå snabbt. Ergonomin är viktig och vi har en arbetsterapeut som kommer hit och visar hur vi ska lyfta, säger Birgitta Persdotter Bengtsson.

Enhetschefen Marita Stridh berättar att varje medarbetare har ett hälsomål. Det kan vara att promenera ett antal gånger per vecka, eller att försöka reducera sådant som stressar i livet. Själv har hon alltid tränat, vilket underlättar motivationsarbetet. Hon vet ju själv hur bra det är.

 

Marita Stridh är också väl medveten om att den psykiska ohälsan ökar hos personalen, trots att kommunen satsat på friskvård under fem år. Visserligen är inte psykisk ohälsa ett stort problem på Majgården, men om hon ser tillbaka på sina år som chef märker hon att hennes tid alltmer går åt till samtal med personalen.

– Jag tror att den psykiska ohälsan beror på det sammanlagda livet och inte bara på jobbet. Det är svårare i dag på många olika sätt. Människor lever under större press både i jobbet och privat. Min tanke här är att jobbet ska vara en fristad och jag försöker få mina medarbetare att lägga av sig privata bekymmer så mycket det bara går när de kliver in här. Det är superviktigt att ha roligt på jobbet, säger Marita Stridh.

Som chef är det viktigt att föregå med gott exempel, till exempel i hur man bemöter varandra.

– Min uppgift är att sprida glädje och det går ju inte om jag är sur och grinig. Jag vill också förmedla trygghet. Medarbetarna ska kunna känna att det är okej att komma till mig och prata.

Marita Stridh använder allt hon kan och behöver av kommunens redskap för chefer, bland annat KASAM-dialoger kring begreppen meningsfullhet, begriplighet och hanterbarhet. De har också regelbundna reflektionssamtal.

– Vi försöker också ta oss tid för att ta emot nya medarbetare så de kommer in i arbetet på ett bra sätt, säger hon.

 

Fakta om ESF-projektet

Fyra kommuner deltar i projektet Hållbart arbetsliv i Skaraborg som pågår mellan 2017 och 2019. De är Lidköping, Hjo, Karlsborg och Götene. 180 anställda inom äldreomsorgen i de fyra kommunerna kommer att väljas ut för att delta i höstens program som tar utgångspunkt i individens stress och ohälsa. De kommer att delta i tre olika sorters individuella insatser – kartläggning, samtal och stöd via webben. Högskolan i Skövde kommer att mäta vilka insatser som reducerar stress och hur återhämtning ser ut. Tanken är att projektet ska resultera i rekommendationer hur kommunerna kan arbeta för att motverka stress och gagna återhämtning. Efter de individuella insatserna kommer det att göras fler insatser på grupp- och organisationsnivå. Några av de insatser som väntar är föreläsningar och workshops i hälsofrämjande ledarskap och organisation, medarbetarskap och förebyggande av psykisk ohälsa. Arbete på gruppnivå kan till exempel komma att handla om delaktighet, arbetsglädje, värderingar och att arbeta mot samma mål.

Projektet har beviljats 9,2 miljoner kronor från Europeiska socialfonden och de deltagande kommunerna har tillsammans satsat lika mycket.

 

Taggar

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant