”Man vill ju att alla ska må bra”

I Torsby kommun har verksamhetscheferna utbildats i ett helt nytt sätt att se och vara medvetna om ohälsa hos medarbetarna. Utbildningen är en central pusselbit i det förebyggande arbetet för att minska sjukfrånvaron.

– En förändring har skett och jag är mer delaktig nu, mer alert i förhållande till personalen. Nu har jag också alltid någon att bolla med, att diskutera vilka vägar som är möjliga för just den här medarbetaren. Det är väldigt viktigt för mig och jag känner mig tryggare i det arbetet, säger Carina Stolpe, områdeschef för
hemtjänsten i Torsby.  

Hon har varit chef inom hemtjänsten sedan 2004 och har följt utvecklingen med det förebyggande arbetet med att minska sjukfrånvaron i stort sett sedan dess start. En förändring hon betonar är att ohälsa tidigare skulle vara direkt arbetsrelaterad för att företagshälsovården skulle fungera som en resurs. Nu är synen en annan – om medarbetarnas ohälsa påverkar arbetsplatsen kan företagshälsovården fungera som en stödresurs.

– Nu ser vi det som att om en persons hälsa och det som händer i det privata påverkar arbetet, så är vi en del av det. Det innebär inte att vi ska styra och ställa i en persons privata liv, men vi har fått upp ögonen för det, säger Carina Stolpe.

Långfärdskridskoåkning
Långfärdsskridskoåkning på Vättern ger välbefinnande.
Foto: Annica Gerentz

Ibland kopplas företagshälsovården in, ibland inte, men de finns tillgängliga som bollplank och när det behövs erbjuder de hjälp snabbare än förr. Carina Stolpe är den som beslutar om medarbetaren ska få delta i den sex veckor långa kursen som företagshälsan erbjuder. Företagshälsan kan också erbjuda ett perspektiv som är skiljt från arbetsgivaren och för vissa medarbetare erbjuda en möjlighet till samtal om det privata som man inte vill ha med sin närmaste chef.

– Många medarbetare behöver det här och det har fallit väldigt väl ut. Det finns framgångssagor där våra medarbetare gjort stora livsförändringar, säger Carina Stolpe.

Hon beskriver det pågående arbetet med att förebygga ohälsan som ett vinnande koncept för både chefer och medarbetare. Det leder ofta till något för medarbetaren och som chef känner hon glädje när någon av medarbetarna får det bättre. ”Man vill ju att alla ska må bra”, som hon uttrycker det. Samtidigt påpekar hon vikten av att som chef fortsätta med arbetsmiljöarbetet.

– Det här fråntar ju inte mig mitt arbetsmiljöansvar. När det är hög arbetsbelastning behöver jag ju göra något åt det, men jag tycker att arbetet med sjukfrånvaron också inneburit att arbetsmiljöfrågorna har lyfts upp i organisationen, säger hon.

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant