Ensam är inte stark

Sedan ett år arbetar äldreboendet Tre Stiftelser i Göteborg  på försök med gemensamt ledarskap. Modellen är ett sätt att locka kompetenta chefer, skapa hållbara förutsättningar för cheferna att vara närvarande ledare, och därmed minska personalomsättningen på chefssidan.

– Vi är fortfarande i begynnelsen av en process, men jag tror vi är på rätt väg. Med ett gemensamt ledarskap finns möjlighet att alltid kunna bolla idéer och att inte ha så stora personalgrupper. Utgångspunkten är också att båda cheferna ska kunna ta allt som uppkommer, berättar Monica Berglund, direktör för Tre Stiftelser och nominerad till utmärkelsen ”Sveriges offentliga chef”.

Hon backar bakåt i tiden för att ge en bakgrund till beslutet att införa gemensamt ledarskap. Då klagade cheferna för de olika enheterna ofta över att de inte hann med sina arbetsuppgifter och att administrationen slukade allt mer tid. Flera efterfrågade assistenter för att kunna avbörda sig en del av det administrativa, men Monica Berglund var tveksam. Hon ville hellre förstärka ledarskapet och tillsatte i stället biträdande enhetschefer som skulle ansvara för personaladministrativa arbetsuppgifter som beräknades ta ca 50 procent av arbetstiden.

– Men det visade sig att det var en svår och otydlig roll, vilket ledde till stor rörlighet, berättar Monica Berglund.

I februari 2016 beslutades att gradvis införa ett gemensamt ledarskap, där varje enhet leds av två chefer, båda högskoleutbildade och likvärdiga i betydelsen att de har samma tjänstgöringsgrad och samma befogenheter.

– Det fungerar bra och det har visat sig att det är väldigt stöd och en trygghet att vara två. Eftersom grupperna är stora och det också pågår mycket rekrytering så innebär det gemensamma ledarskapet mer tid för uppföljningar och tätare utvecklingssamtal. Där det lyckas med delat ledarskap så kan man säga att ett plus ett blir tre. Avgörande för att det ska lyckas är att chefsparet fungerar tillsammans, säger Monica Berglund.

Det kan vara svårt att under en nyrekrytering avgöra om två människor passar ihop för att kunna verka i ett gemensamt ledarskap. Det blir mer en fråga om att tro det fungerar, förklarar Monica Berglund. Oftast tillsätts en högskole­utbildad inom ett legitimerat yrke tillsammans med en socionom. Då finns specialistkunskaper både i hälso- och sjukvårdslagen och socialtjänst­lagen representerade i det gemensamma ledarskapet och de olika utbildningsbakgrunderna kompletterar varandra. Cheferna är med i ledningsgruppen för Tre Stiftelser och Monica Berglund träffar dem parvis en gång per månad. Ännu är det för tidigt i processen att göra en utvärdering, men hon tycker sig redan kunna se att chefsgruppen stabiliserats.

– Det har blivit lättare att rekrytera erfarna chefer och det verkar attrahera dem att dela på chefskapet på likvärdiga villkor, men också att de inte har större personalgrupper per chef än 25 personer, säger Monica Berglund.

För att orka som chef inom äldreomsorgen anser hon det nödvändigt att inte ständigt tvingas göra brandkårsutryckningar. Ett annat slitage på cheferna är att vara klämd mellan personal och anhöriga. På Tre Stiftelser erbjuds cheferna handledning när de behöver och Monica Berglund försöker också finnas till för sina chefer och få dem att känna att hon står bakom dem. Ekonomiskt har det inte blivit dyrare, utan tillsättningen av två chefer på varje enhet ligger inom budget.

– Vi hämtar hem kostnaden genom att vi har chefer på plats. Det betyder också mycket för medarbetarna. Vi ser att dagens unga har stora krav på cheferna och vi måste även förbereda oss på detta. Viktigt är också att se på innehållet i chefsuppdraget och att sanera i chefsuppgifterna, till exempel i mängden möten. Det blir också slitigt om man som chef enbart måste fokusera på budget, hur personal och boende har det är ju det viktiga resultatet, säger Monica Berglund.

Tre Stiftelser
Monica Berglund
Monica Berglund

Tre Stiftelser har boenden för sammanlagt 360 äldre personer med biståndsbeslut och är uppdelat på sex boendeenheter, varav ett är för yngre med

neurologiska sjukdomar eller skador. Totalt bor det 360 hyresgäster och arbetar 350 personer på de olika enheterna, vilket inkluderar all personal inom vård och omsorg, fastighet och städ, kök och restaurang, samt administrativ personal och ledning.

Tre Stiftelser administrerar de tre stiftelserna: Stiftelsen Ålderdomshemmet i Göteborg med Vegahusen, Stiftelsen Göteborgs sjukhem med Änggårdsbacken samt Otium med äldreboende i Björkekärr.

Monica Berglund är direktör för Tre Stiftelser. I början av december 2016 nominerades hon till utmärkelsen ”Årets offentliga chef.”

 

Gunhild Wallin

Gunhild Wallin

Socionom och journalist samt verksam vid Ersta Sköndal högskola.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant