Mycket mer än bingo för äldre i Helsingborg

I Helsingborg ges de äldre stora möjligheter att välja sina egna aktiviteter.

– För mig är det en självklarhet att alla ska ha tillgång till det utbud som finns tillgängligt. Om man vill och orkar ta del av det, säger Gerth Hellstrand, som är initiativtagare till det så kallade Vinna-vinna-konceptet.

När Vinna-vinna introducerades 2013 var det bara ett projekt, men sedan januari 2014 är det här ett arbetssätt som används inom kommunens samtliga vårdboenden. Förra året blev vård- och omsorgsförvaltningen nominerad till Götapriset för konceptet.

– Tanken är att de äldre ska få en möjlighet att fortsätta med de aktiviteter de har gjort tidigare när de flyttar in på ett boende, men även naturligtvis ges möjlighet att prova på något nytt. Valfrihet ger livskvalitet oavsett ålder, menar Gerth Hellstrand som är enhetschef och ansvarig utvecklingschef för Vinna-vinna.

En innehållsrik vardag för de äldre som utgår ifrån varje individs intresse och möjligheter är utgångspunkten. De äldre får en erbjudandefolder med olika aktiviteter där de får fylla i vad de är intresserade av.

Inom vård- och omsorgsförvaltningen i Helsingborg finns det 16 vårdboenden, uppdelade på fyra olika områden, som har ett samarbete boendena emellan.

– Så om det är någon som är ensam om sitt val att till exempel läsa engelska, finns det säkert någon annan som är intresserad på ett närbeläget boende. På så sätt skapas även möjligheter att träffa nya vänner med samma intressen, vilket ofta ger positiva möten, menar Gerth Hellstrand.  

Aktiviteterna sker i samarbete med kultur- och föreningslivet i kommunen. Viktiga samarbetspartners är till exempel Helsingborgs stadsteater, Dunkers kulturhus, Fredriksdals trädgårdar och muséer.

– För dem som inte vill gå ut eller vara med i större sammanhang finns också möjlighet några gånger om året att få teater på hemmaplan när Stadsteatern kommer ut på boendena och spelar sina föreställningar.

Det är något som, enligt Gerth Hellstrand, även varit väldigt uppskattat av skådespelarna.

– Har man ingen äldre i sin närhet är det sällan man kommer i kontakt med ett vårdboende och vet hur det fungerar, menar han.

Ofta finns det någon bland de äldre som haft anknytning till teatern på något sätt, vilket ger intressanta möten, och tiden innan och efter pjäsen ger ofta lika mycket behållning som själva föreställningen, menar Gerth Hellstrand.

– Det ger med andra ord vinster för alla inblandade och det är därför vi kallar konceptet Vinna-vinna, säger han.

Surfcafé i samarbete med Vuxenskolan.
Intresset är stort för de surfcaféer och inspirationskurser som ordnas på vårdboendena i samarbete med Vuxenskolan.

Nytt för 2016 är ett samarbete med Konserthuset.

– Det är många äldre som har frågat efter symfonimusik, berättar Gerth Hellstrand, som menar att de äldre självklart fortfarande kan få en bingokväll på boendet. Det ena tar inte ut det andra.

Gensvaret på Vinna-vinna-konceptet har varit väldigt positivt bland de äldre. Utöver de kulturaktiviteter staden erbjuder så har en populär aktivitet varit att ta sig ut i små grupper på kortare utflykter i minibuss.

– Från början hade vi stora bussar, men det var många som tyckte att de inte fick samma möjlighet till kontakt med de andra när grupperna var så stora, berättar Gerth Hellstrand.    

– Så nu har vi tillgång till två handikappanpassade småbussar som vi kan åka ut med, och det är många som säger att det är det bästa som har hänt dem på länge, att de har möjlighet att åka ut en liten sväng när de känner för det.

Ibland tar de även minibussarna på små semesterresor.

– Det behöver inte vara så långt, vi hittar kanske några trevliga stugor ett par mil bort och stannar några nätter, säger Gerth Hellstrand, som tror att det här är ett koncept som de flesta kommuner skulle kunna anamma om de är intresserade.

– Det gäller bara att man hittar rätt personer inom kultur- och föreningslivet, för att få en bra ingång, råder han.

Detta är Vinna-vinna

● Ett arbetssätt som sedan februari 2014 används inom Helsingborgs kommuns samtliga vårdboenden. Används också inom LSS-verksamheter.

● Syftet är att vårdboenden ska kunna erbjuda aktiviteter och en innehållsrik vardag som matchar intresse, önskemål och behov hos de boende.

5-i-topp-aktiviteter

1. Utflykter med minibuss i närområdet.
2. Friskvårdskör som leds av en musikpedagog.
3. Fredriksdals muséer och trädgårdar.
4. Besök på Stadsteatern.
5. Surfcafé med Ipads i samarbete med Vuxenskolan som även ordnar inspirationskurser.

 

Ann-Cathrine Johnsson

Ann-Cathrine Johnsson

Journalist och redaktör för Grundskoletidningen.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant