Ensamheten ökar med åldern

Forskningen är tydlig med att ett socialt liv är viktigt för att äldre ska känna trygghet. Men i verkligheten gäller motsatsen – ju äldre en person blir, desto större blir ensamheten.

Genom att ställa frågor om hur ofta svenskar träffas och umgås med vänner och nära släktingar, och om de har någon nära vän att prata förtroligt med, har Statistiska centralbyrån tagit fram statistik som visar hur olika åldersgrupper umgås.

Undersökningen visade att från 55 och uppåt ökar den sociala isoleringen, något som definieras som att man bor ensam och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.

I den äldsta gruppen, som bestod av personer över 85 år, gav var tionde person svar som gör att de räknas som socialt isolerade. Då var också telefon- och mejlkontakter inräknade. När bara fysiska möten räknades uppgav över 18 procent av männen och över 12 procent av kvinnorna att de var socialt isolerade.

Var femte uppgav att de aldrig gör det eller mer sällan än någon gång per år och var tredje äldre över 85 hade känt sig ensam under de senaste två veckorna.

För kvinnor i denna grupp hänger känslor av ensamhet inte ihop med hur ofta de träffar nära anhöriga, utan snarare hur ofta de träffar vänner eller släktingar utanför den närmaste familjen. För män var det inte lika stor skillnad mellan att umgås med nära anhöriga och vänner utanför familjen.

I gruppen 65–74 uppgav var fjärde man att han saknar en nära vän, och 13 procent av kvinnorna.

Av hela befolkningen uppskattas fyra procent, omkring 300 000 personer, vara socialt isolerade.

Enkät: Vad är trygghet för dig?

Britt Marie Valentin

Britt Marie Valentin
85 år, pensionerad lärare, änka sedan 2010.

– Jag lever ensam och känner mig trygg när jag kan röra mig fritt.  Min son, som är 48 år, ringer varje dag och mina två andra barn ringer varje vecka.

Inga Britt Lundqvist

Inga-Britt Lundqvist,
82 år, änka sedan 1990.

– Det är mitt larm, jag behöver bara trycka på det om något skulle hända. Jag bor ensam och klarar mig själv, men har städhjälp.

Irma Saarinen

Irma Saarinen,
76 år sambo sedan 40 år.

– Någonstans att bo, värme och sällskap. Och så är det viktigt att ha en fungerande husläkare.

Lennart Tingaker

Lennart Tingåker
88 år, gift sedan 1989.

– Min tro på Gud, och med hjälp av andra människor.

Hans Ax

Hans Ax
91 år.
 
– Trygghet är något man upplever och som jag har tillsammans med min hustru.

Sara Othman

Sara Othman

Journalist och redaktör på tidningen Äldreomsorg.

Läsa vidare?

Denna artikel är publicerad i tidningen Äldreomsorg.
För att läsa vidare behöver du logga in.

Är du inte prenumerant än?
Tidningen Äldreomsorg är landets vassaste tidning för dig som arbetar inom äldreomsorgen. Den håller dig uppdaterad kring det senaste inom forskning, arbetsmetoder, trender och goda förebilder.

Klicka vidare på Bli prenumerant för att läsa mer.

Bli prenumerant